sobota, 23 kwietnia 2011

Życzenia Świąteczne… i Wielkanocne babeczki:)



Moi drodzy Blogerzy i Blogerki,

I znów przyszłą wiosna, znów świeci słońce (choć może nie dziś;)), znów cały dom wypełnia się zapachem świątecznych wypieków… Znów mamy Wielkanoc.

Dlatego życzę Wam dziś Zdrowych, Spokojnych, Wiosennych Świąt w rodzinnym gronie i ciepłej, serdecznej atmosferze, wielu wspaniałych smakołyków na stole i czasu, by w oderwaniu od codziennej bieganiny i stresu przystanąć na chwilę, usiąść z filiżanką pysznej herbaty i słodkiego drożdżowego ciasta, zastanowić się nad tym, co najważniejsze, a na co nieraz nie mamy czasu… i porozkoszować życiem, które przecież jest piękne – tak po prostu:)

Korzystając z okazji chciałam też podziękować Wam, że już od kilku miesięcy towarzyszycie mi w mojej kulinarno-blogerskiej podróży, że czytacie moje posty, okraszacie je komentarzami i wzbogacacie dobrymi radami…:)

Dziękuję i pozdrawiam:)

Marta (Delikatessen)

------------------------------


Mini biszkoptowe babeczki do Wielkanocnego Koszyka

 
Przepis na 2 babeczki*

2 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki oleju
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Kilka kropel esencji waniliowej lub jedna saszetka cukru waniliowego.

Jajka ubij z cukrem na kogel-mogel (najlepiej mikserem). Wsyp mąkę i cukier, miksuj dalej. Gdy masa będzie gładka, dodaj proszek do pieczenia i olej. Pomieszaj jeszcze chwilę i wlej do natłuszczonych, posypanych mąką form do małych babek (powinny mieć u podstawy ok. 10-12 cm średnicy). Piecz w temp. 150°-160° C przez ok. 20 minut, aż ciasto podrośnie i się zrumieni. Następnie nakłuj babeczki patyczkiem by sprawdzić, czy ciasto jest upieczone (patyczek powinien wychodzić suchy). Gdy będą gotowe, wyłącz grzanie, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw babeczki w cieple do powolnego ostygnięcia – wtedy nie oklapną po wyjęciu.

Chłodne babeczki udekoruj lukrem – by go przygotować, pół szklanki cukru-pudru rozetrzyj z 2-3 łyżkami ciepłej wody.

* Bardzo łatwo zrobić więcej ciasta; należy po prostu zawsze utrzymywać następujące proporcje:

Na 1 jajko - po 2 łyżki mąki, cukru i oleju oraz ¼ łyżeczki proszku do pieczenia. Podany przepis możecie wykorzystać nie tylko do produkcji babeczek – tak przygotowany biszkopt wychodzi niezawodnie i ma wiele zastosowań, jak choćby jabłka w biszkopcie czy biszkopt ze śliwkami.


14 komentarzy:

  1. Marto, radości, szczęścia, rodzinnej atmosfery i samych dobrych chwil w te świąteczne dni dla Ciebie i najbliżsżych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwie wiosennych, radosnych Świąt - dla Ciebie i rodziny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Spokojnych i radosnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo Wam dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marta, a ja Ci życzę by Święta te dawały Ci nadzieję i radość ze zmartwychwstania Pana. Wszystkiego dobrego dla Ciebie i rodziny!

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za życzenia świąteczne :-) również życzę zdrowych, pogodnych i rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy :-) pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękna dekoracja.

    Życzę wesołych, pogodnych, zdrowych, spokojnych i smacznych świąt dla Ciebie i Twoich bliskich.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nina - dziękuję Ci bardzo za piękne życzenia, Tobie i Twojej Rodzinie życzę tego samego:)

    Kabka - dziękuję i pozdrawiam:)

    Haniu-Kasiu: Dziękuję Ci bardzo:)

    Kulinarne-Smaki: dziękuję Ci:) Smaczne są, nawet aż za bardzo:) Święta to zawsze jedzenie i jedzenie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marto - spóźnione, ale najserdeczniejsze życzenia :) Piękne babeczki w koszyczku ci się zadomowiły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo Ci dziękuję:) I mam nadzieję, że mimo wielu przygód opisanych przez Ciebie na blogu, Twoje Święta też mimo wszystko się udały:) Także Wesołych po-Świąt dla Ciebie i Twojej Rodziny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. witam po swietach :) jak się twoje udaly? przejedzona? bedzie o czym pisac? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już po świętach, teraz czekamy na kolejny Przysmak ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Szana - dziękuję, były przemiłe i przepyszne:) A Twoje?

    Biedroneczko - rzeczywiście ostatnio miałam przerwę w postowaniu, ale kolejny przysmak już wkrótce:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...