niedziela, 15 maja 2011

Singapurska laksa



Pogoda ostatnio różna, niby zapowiadają upały, ale póki co – różnie z tym bywa. Mam dla Was w zanadrzu kilka bardzo letnich przepisów, ponieważ jednak nasz klimat nie może się zdecydować – ja też póki co nie będę.

Dziś więc potrawa neutralna pogodowo – i na słońce, i na deszcz. Szybka, łatwa – jak prawie wszystko, co Wam proponuję – a przy tym bardzo efektowna i bardzo pyszna.

Spróbujcie koniecznie!

Przepis pochodzi z książki „Zupy” z serii Le Cordon Bleu, po próbach i doświadczeniach został przeze mnie zmodyfikowany – zamiast proponowanego 1 litra mleka kokosowego i 250 ml bulionu, daję 400 ml (1 puszkę) mleka kokosowego i 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego.



Dla 4 osób:

18 gotowanych, obranych krewetek królewskich lub tygrysich
4 dymki, posiekane
3 ząbki czosnku, posiekane
5 suszonych papryczek chilli (lub 3 świeże), pokrojonych
2 łodygi trawy cytrynowej (tylko białe części), pokrojone
3 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżka pasty krewetkowej (pominęłam)
½ łyżeczki nasion kolendry
1 l mleka kokosowego (użyłam 400 ml mleka kokosowego i 800 ml bulionu)
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru
500 g filetów z piersi kurczaka
250 ml bulionu drobiowego
250 g ulubionego makaronu azjatyckiego (ja używam stosunkowo cienkiego makaronu pszennego)

Do przybrania:

Listki mięty i/lub kolendru
1 porcja szczypioru sałatkowego, posiekana
1 papryczka chilli, posiekana
4 ćwiartki limonki


Szalotki i czosnek zmiksuj w malakserze na gładką masę. Dodaj paprykę chilli, trawę cytrynową, kurkumę, pastę krewetkową (opcjonalnie), kolendrę oraz 60 ml mleka kokosowego. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.

W średniej wielkości garnku rozgrzej olej, dodaj przyrządzoną pastę i smaż przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj pozostałe mleko kokosowe, bulion, cukier i 1 łyżeczkę soli. Mieszaj całość aż do momentu zagotowania. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10 minut.

Do małego garnka włóż kurczaka, wlej do niego 250 ml bulionu (tak, aby przykryć mięso). Gotuj pod przykryciem przez 8 minut, następnie wyjmij i pokrój w kostkę.
Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.

Makaron, krewetki i kurczaka rozdziel na 4 miseczki, następnie zalej gorącą zupą. Przybierz listkami świeżej mięty i kolendry, limonką, posiekanym szczypiorem i dymką. Podawaj od razu.

                                                                                    

11 komentarzy:

  1. już pisałam ,,Zupy Kocham :) ! " .
    Cały czas zachwycam się ile można zrobić dań z udziałem krewetki :). Ta zupa wygląda smakowicie..
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna! Uwielbiam takie dania.Same składniki brzmią niesamowicie kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna zupa, najbardziej kusi jej kolor.

    Zauważyłam, że mamy takie same talerze (vide ostatni przepis na moim blogu), co jest ciekawostką, bo mają one zapewne niemało lat - ja swoje odziedziczyłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się. Brakuje mi tylko wycieczki do Singapuru :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeczytałam: singapurska LASKA i zajrzałam co to takiego.:)))
    LAKSA okazała się nie mniej frapująca.:)
    Świetna zupa!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tez przeczytałam "laska" i się zainteresowałam ;) A potem zobaczyłam, że na mleko kokosowym i bardzo bym chciała spróbować, bo uwielbiam wszystko, co ma posmak kokosu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zastrzegam, że przeczytałem "laksa" :) Niesamowity kolor i konsystencja zupy!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam połączenie chilli i limonki. Ciekawa zupa, bede miala ja na uwadze ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuchareczko - laska, laksa... - w gruncie rzeczy i jedna i druga jest naprawdę niezła:) Jeśli lubisz kokos, spróbuj koniecznie!

    jadalnepijalne - dziękuję za odwiedziny i komentarz:) Cieszę się, że zupa przypadła Ci do gustu:) Myślę, że bardzo by Ci smakowała!

    Szano - naprawdę? Ja też! Ja też ja też ja też! Chilli i limonka to jest to! A zupę wypróbuj - jest bardzo w Twoim stylu:) pyszna, a przy tym szybka i idealna do zrobienia nawet po długim dniu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię to ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...