tag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post6115993548114574023..comments2023-09-16T11:28:10.053+02:00Comments on delikatessen: Śródziemnomorska sałatka z warzyw w balsamiczno-oliwnej zalewiedelikatessenhttp://www.blogger.com/profile/17715410855271821952noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-91015188858113872352011-02-02T13:38:57.156+01:002011-02-02T13:38:57.156+01:00Bardzo Ci dziękuję i - tak jak napisałam - trzymam...Bardzo Ci dziękuję i - tak jak napisałam - trzymam z kolei kciuki za egzaminy!<br /><br />Co do sałatki - najbardziej dominujący jest w niej mimo wszystko smak pieczonych warzyw, więc myślę, że jeśli ominiesz kapary i anchois (których nota bene sporo ludzi nie znosi, co już zauważyłam:)) - to nic się nie stanie.<br /><br />Co do studenckiego gotowania... wbrew wrażeniu, które można pewnie odnieść po tym, co napisałam, "gospodarność" w kuchni nie jest koniecznie moją najmocniejszą stroną. Dopiero uczę się wykorzystywania resztek (ale się staram, naprawdę się staram;)), a choć ostatnio planuję menu na kilka dni, to bardziej z konieczności czasowych, niż z zaradności - po prostu dzięki temu nie muszę codziennie robić zakupów... a i tak nawet teraz zdarzają mi się spontaniczne akcje!<br /><br />Chodziło mi raczej o coś innego - tam, gdzie mieszkałam, jedzenie generalnie jest bardzo drogie, istnieje jednak dramatyczna różnica w cenach między tym, co paskudne i naładowane już nie tam chemią, ale prawie-że trocinami, a tym, co zdrowe i odrobinę chociaż lepsze w smaku, jakości i wartościach odżywczych. Drób z intensywnych farm, mrożone hamburgery ze śmieszną zawartością mięsa, frytki ociekające tłuszczem - tym właśnie żywi się większość społeczeństwa, utrzymując, że inaczej się po prostu nie da. Stanęłam więc przed wyborem, przed jakim nie musiałabym stanąć w Polsce - jeść fast food albo trochę bardziej się postarać, żeby moje kulinarne aspiracje zawrzeć w moim budżecie (fakt, że już wtedy pracowałam, co prawda - jak to studenci - dorywczo, ale zawsze... więc i ten budżet był do przełknięcia:)) - to wtedy nauczyłam się, że jak dobry składnik, to w sałatce, bo wtedy trzeba go mało, a sałata jest tania. Wtedy też poszłam w stronę różnych "eintopfów", bo mięsa nigdy nie trzeba do nich tyle, co przy kotletach i stekach... i tak dalej.<br /><br />Nie zmienia to jednak faktu, że gotując dziś, tak samo jak Ty bardzo doceniam fakt, że czasy aż takiego "studenckiego budżetowania" mam już za sobą:)<br /><br />Pozdrawiam i powodzenia w sesji!delikatessenhttps://www.blogger.com/profile/17715410855271821952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-3499494490143152172011-02-02T12:14:48.983+01:002011-02-02T12:14:48.983+01:00Także życzę wszystkiego naj!
Co do studenckiego g...Także życzę wszystkiego naj!<br /><br />Co do studenckiego gotowania, to na pierwszym roku z koleżanką gotowałyśymy wersję "budżetową", bo w mieście nad Wisłą, też wbrew pozorom nie jest tanio (zwłaszcza, jak dostaje się śmieszne 300zł stypendium naukowego na miesiąc, o ciuchach można zapomnieć!;)) Było to fajne doświadczenie, ale nie chciałabym wrócić do tych czasów.<br /><br />Teraz mam własną rodzinę (no dobrze, tylko Partnera:)) i jednak człowiek ma ochotę bardziej poszaleć:) Ja zawsze podziwiam osoby, które potrafią tak oszczędnie gotować z planami na kilka dni na przód..<br /><br />ps. co do przepisu, wierzę, że dobry, ale nic na to nie poradę, że nie lubię anchois i kaparów.. brr.<br /><br />Pozdrawiam!Atria C.https://www.blogger.com/profile/05957210822638996006noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-29539585031698113462011-02-01T22:31:17.910+01:002011-02-01T22:31:17.910+01:00Bardzo Ci dziękuję:) A przyjaciół rzeczywiście mam...Bardzo Ci dziękuję:) A przyjaciół rzeczywiście mam wyjątkowych (i mam nadzieję, że to czytają) - choć coś czuję, że teraz będą bacznie obserwować moje wpisy i pilnować, by wszystkie te kulinarne wspaniałości od nich dobrze wykorzystać w kuchni;) HA! pressure or what? ;) Pozdrawiam serdecznie!delikatessenhttps://www.blogger.com/profile/17715410855271821952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-19075701175040748222011-02-01T22:27:52.652+01:002011-02-01T22:27:52.652+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.delikatessenhttps://www.blogger.com/profile/17715410855271821952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-69749455150668417502011-02-01T22:02:20.453+01:002011-02-01T22:02:20.453+01:00Najlepsze życzenia! Pewnie spóźnione mocne, ale na...Najlepsze życzenia! Pewnie spóźnione mocne, ale naprawdę serdeczne! A prezentów gratuluję - fajnych masz przyjaciół, skoro takie trafione prezenty otrzymałaś!<br />Pozdrawiam:)KUCHARNIA, Anna-Mariahttps://www.blogger.com/profile/17690217249124406683noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-75812583380806242652011-02-01T19:33:28.770+01:002011-02-01T19:33:28.770+01:00ka.wo, bardzo Ci dziękuję za życzenia:) A warzywa ...ka.wo, bardzo Ci dziękuję za życzenia:) A warzywa rzeczywiście bardzo polecam - oczywiście takich sałatek jest mnóstwo i pewnie każdy powie o tej "swojej ulubionej", że jest najlepsza (więc nie będę tego robić;)), ale tak czy siak, wydaje mi się warta spróbowania:) Pozdrawiam!delikatessenhttps://www.blogger.com/profile/17715410855271821952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-73969688724684164252011-02-01T13:14:56.911+01:002011-02-01T13:14:56.911+01:00Na poczatek przyjmij ode mnie najlepsze życzenia u...Na poczatek przyjmij ode mnie najlepsze życzenia urodzinowe :) A pieczone warzywa uwielbiam i chętnie wypróbuję z taką zalewą :)Karolina https://www.blogger.com/profile/02599442421344193856noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-71677173747012972482011-01-31T23:20:53.726+01:002011-01-31T23:20:53.726+01:00Mona - to prawda, że warzywa z Santorini zapewne n...Mona - to prawda, że warzywa z Santorini zapewne nie mają sobie równych... ale jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma:) Na szczęście warzywa dostępne w Polsce, szczególnie w małych sklepikach lub na straganach, potrafią być naprawdę pyszne:) Rameczkę naprawdę spróbuję zrobić, a na informację, jak zrobić wieszak na naszyjniki czekam, bo też chętnie wypróbuję!<br /><br />Marta - no ja wiem wiem... te proporcje to jak dla pułku wojska;) Dla "normalnych" potrzeb biorę po jednej papryce żółtej i zielonej, 2 czerwone, jakieś 3 pomidory i jednego, góra 2 bakłażany...;) Przyznam jednak, że na podane tu proporcje nie narzekam - jest szansa, że coś zostanie "na dokładkę", albo jako pyszny dodatek do serów lub pieczywa:) Pozdrawiam!delikatessenhttps://www.blogger.com/profile/17715410855271821952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-19994443892482130242011-01-31T22:27:27.670+01:002011-01-31T22:27:27.670+01:00Ja robię taką sałatkę dość często bo uwielbiam pie...Ja robię taką sałatkę dość często bo uwielbiam pieczone warzywa i aromat octu balsamicznego, ale przyznaję, że moja jest z nieco mniejszych proporcji :)Martahttps://www.blogger.com/profile/11117032203060136242noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-56125083626518667032011-01-31T18:11:45.667+01:002011-01-31T18:11:45.667+01:00warzywa pieczone pycha..ja ich smak poznałam w Gre...warzywa pieczone pycha..ja ich smak poznałam w Grecji.. w Polsce nie do otworzenia..więc trzeba jechac na Santorini..:)<br />dzieki za odwiedziny..rob sobie rameczke na kolczyki..a nie długo pokaze wieszak na naszyjniki..tez mi sie placzą wszędzie..:)Monahttps://www.blogger.com/profile/09839203146067715031noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-52770376506795376482011-01-31T16:23:45.378+01:002011-01-31T16:23:45.378+01:00Odnośnie sklepików, wysłałam Ci jeszcze info!
Pat...Odnośnie sklepików, wysłałam Ci jeszcze info!<br /><br />Patent z koreczkami polecam, są naprawdę smaczne, choć uprzedzam, że jednak trochę inne, szczególnie w teksturze - bardziej miękkie, bardziej jedwabiste - i za to nawet wolę je od prawdziwych anchois, ale - jak napisałam - to już kwestia gustu, bo jeśli ktoś lubi słoność i mięsistość (żeby nie powiedzieć twardość) prawdziwych anchois, to będzie wolał oryginalną wersję:)delikatessenhttps://www.blogger.com/profile/17715410855271821952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-75024182636924946902011-01-31T16:16:58.123+01:002011-01-31T16:16:58.123+01:00wiem, że są w supermarketach, ale ja rzadko je odw...wiem, że są w supermarketach, ale ja rzadko je odwiedzam, bo nie lubię; <br />myślałam, że polecisz mi jakiś lokalny sklep ;)<br /><br />DZIĘKI za patent z koreczkami helskimi, są bardziej swojskie, spróbuję!Ninahttps://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-54028204879886007752011-01-31T16:12:29.432+01:002011-01-31T16:12:29.432+01:00Karolina - no miałam nadzieję, że kto jak kto, ale...Karolina - no miałam nadzieję, że kto jak kto, ale Ty się ucieszysz, bo pamiętam, że już kiedyś o nią pytałaś! Dzięki za miłe słowa:) Oczywiście przy gotowaniu czegoś-tam jak zawsze nie dopatrzyłam, ale co tam;) w końcu - jak sama napisałam - nie ma kucharek idealnych i na tym właśnie polega piękno gotowania;)<br /><br />Nina - cieszę się, że smakowało, anchois kupuję na ogól w supermarketach, czasem w sklepikach w pobliżu, choć staram się tego nie robić, bo są o wiele droższe. Przyznam też, że nie zawsze daję anchois, tylko korzenne koreczki helskie, które generalnie rzecz biorąc mnie osobiście bardziej smakują... ale to już kwestia preferencji:)<br /><br />Escapade Gourmande - bardzo Ci dziękuję i cieszę się, że sałatka Ci się podoba! Bardzo Ci ją polecam, szczególnie, że u Ciebie na pewno łatwo też o to, co smakuje z nią najlepiej - sery, pyszne wędliny i wspaniałe pieczywo:) Pozdrawiam serdecznie!delikatessenhttps://www.blogger.com/profile/17715410855271821952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-31116482936784148122011-01-31T16:07:40.221+01:002011-01-31T16:07:40.221+01:00Spóźnione, ale szczere i najlepsze życzenia urodzi...Spóźnione, ale szczere i najlepsze życzenia urodzinowe :) Fajnie,że impreza Ci się udała (także pod względme prezentowym;) )!<br /><br />To prawda. Żeby dobrze gotować i rozwijać nasza kulinarną wyobraźnię to wcale nie potrzeba wymyślnych składników. Czasem wystarczy jedynie dobrze przejrzeć nasze lodówki, spiżarnie i szafki, by wykombinować coś ciekawego :)<br /><br />A ta sałatka musi być pyszna, jest w niej wszystko co lubię. Już mi ślinka leci :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01181899135924730323noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-66302164591244831902011-01-31T15:17:44.520+01:002011-01-31T15:17:44.520+01:00a wiesz jakie dobre są zupy z pieczonym warzyw?
a...a wiesz jakie dobre są zupy z pieczonym warzyw?<br /><br />ale też polecam przygotowywanie bulionu mięsno-warzywnego przy wstępnym podpieczeniu wszystkiego w piekarniku - super patentNinahttps://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-79156053413614379562011-01-31T15:14:09.599+01:002011-01-31T15:14:09.599+01:00bardzo mi smakowała ta sałatka [poznałam po orzesz...bardzo mi smakowała ta sałatka [poznałam po orzeszkach pinii], zrobię kiedyś<br /><br />gdzie kupujesz anchois? gdzieś niedaleko nas?Ninahttps://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-69653405989715320152011-01-31T15:10:19.755+01:002011-01-31T15:10:19.755+01:00juhu!!!! nareszcie pojawił się przepis na moją ulu...juhu!!!! nareszcie pojawił się przepis na moją ulubioną sałatkę imprezową!!! odnośnie Twoich urodzin- było jak zawsze PYSZNIE I WSPANIALE :) na kolana powaliły mnie nie tylko żeberka... ale też liczne sałatki, tarty i rozmaite przystawki! Najlepszy był jednak forfiter-predator w szuwarach z rukoli :)KaroGhttps://www.blogger.com/profile/11832633902396724008noreply@blogger.com