tag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post5947526609294672432..comments2023-09-16T11:28:10.053+02:00Comments on delikatessen: Meksykańska zupa z fasolą, chipsami z tortilli i seremdelikatessenhttp://www.blogger.com/profile/17715410855271821952noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-39873508244384897282011-02-04T01:05:50.042+01:002011-02-04T01:05:50.042+01:00Anno-Mario! Widzisz, z wrażenia w pierwszej chwili...Anno-Mario! Widzisz, z wrażenia w pierwszej chwili nawet nie odpisałam:) Niesamowite, jaki ten świat jest mały - jedna meksykańska knajpa na rynku pewnego miasta i tyle z nią wspólnych kulinarnych wspomnień! HA! Cieszę się, że też tam byłaś i że też tę zupę pokochałaś - dla mnie jest rewelacyjna:) Czy i Ty dostałaś ją w wersji "green", czyli okraszoną od dołu musem z papryczek? Serdecznie Cię pozdrawiam!delikatessenhttps://www.blogger.com/profile/17715410855271821952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-69255176289975902302011-02-03T23:23:19.038+01:002011-02-03T23:23:19.038+01:00Szano - dziękuję, że do mnie zajrzałaś po raz pier...Szano - dziękuję, że do mnie zajrzałaś po raz pierwszy i cieszę się bardzo, że przepis wpadł Ci w oko! Zapisz go koniecznie i daj znać, jak zrobisz:)<br /><br />Haniu-Kasiu: Bardzo się cieszę, że Ci się podoba; jeśli wypróbujesz - daj znać:) Z meksykańskimi smakami rzeczywiście tak jest (przynajmniej ja tak mam;)), że nagle nachodzi nas na nie chęć, chodzą za nami i po prostu trzeba coś z nich uszczknąć:) Ja mam do kuchni meksykańskiej prawdziwą słabość, bo zawiera tyle elementów, które lubię - duży stopień ostrości, mięso, warzywa i ser... duuuużo roztopionego sera:) Pozdrawiam!<br /><br />Ka.wo - zrób koniecznie, takie domowe z piekarnika są zupełnie inne, niż te ze sklepu, ale też bardzo pyszne:) Szczególnie w towarzystwie gęstej zupy właśnie, lub zapiekane z serem i podawane z dipami:)))))))) Pozdrawiam:)))))delikatessenhttps://www.blogger.com/profile/17715410855271821952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-56422951513655560932011-02-03T22:46:10.359+01:002011-02-03T22:46:10.359+01:00Jak ja kocham nachos!!! Nigdy ich sama nie zrobiła...Jak ja kocham nachos!!! Nigdy ich sama nie zrobiłam, ale od dziś sie poprawię :) Pozdrawiam serdecznie :)Karolina https://www.blogger.com/profile/02599442421344193856noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-71296156984198455862011-02-03T22:02:49.072+01:002011-02-03T22:02:49.072+01:00Bardzo ciekawa zupa. Co nieco już o takiej słyszał...Bardzo ciekawa zupa. Co nieco już o takiej słyszałam/czytałam, ale sama jeszcze nie robiłam. Chętnie wypróbuję któregoś dnia Twój przepis - od jakiegoś czasu chodzą za mną meksykańskie smaki.<br /><br />Pozdrawiam!Hania-Kasiahttps://www.blogger.com/profile/15767681274144352800noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-67788767194126061032011-02-03T22:01:49.761+01:002011-02-03T22:01:49.761+01:00Coś mi się zdaje, że zakochałyśmy się w tej zupie ...Coś mi się zdaje, że zakochałyśmy się w tej zupie w tym samym miejscu! Ja też w Krakowie na rynku!!!<br />Pysznie u Ciebie wygląda!<br />Pozdrawiam serdecznie:)KUCHARNIA, Anna-Mariahttps://www.blogger.com/profile/17690217249124406683noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-71846192763143123252011-02-03T20:04:37.881+01:002011-02-03T20:04:37.881+01:00smakowita ta zupka, uwielbiam kuchnie meksykanska,...smakowita ta zupka, uwielbiam kuchnie meksykanska, odchaczam do zrobienia i dam znac wynikow :)<br />pozdrawiam :)Szanahttps://www.blogger.com/profile/01036927239877260082noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-86587026912482633262011-02-03T18:52:35.049+01:002011-02-03T18:52:35.049+01:00Panno Malwinno - cieszę się, że podzielasz moje za...Panno Malwinno - cieszę się, że podzielasz moje zamiłowanie do kuchni meksykańskiej! A tę zupę rzeczywiście polecam, choć to taka potrawa, że musi przyjść na nią ochota:))))))))) Pozdrawiam!<br /><br />Amber - protestują, bo już sama nazwa (TEXas-MEXico) zdradza, że jest to zewnętrzne uogólnienie. Zgadzam się, że najlepiej po prostu odtwarzać te potrawy, które można u nas zrobić, choć od rodowitego Meksykanina mieszkającego w Polsce słyszałam kiedyś, że i z tym są problemy. Ponoć (i tu cytuję jego) właściciel pewnej meksykańskiej restauracji w Warszawie stworzył ją po wizycie w Meksyku, w którym to zakochał się w lokalnej kuchni i chciał całkowicie odtworzyć ten klimat i smaki. Zatrudniwszy więc i skonsultowawszy menu ze świetnymi meksykańskimi kucharzami, otworzył w Warszawie knajpę, i... już po kilku dniach on i jego zespół musieli modyfikować menu, które niestety okazało się zbyt ostre jak na podniebienia przeciętnego polskiego gościa restauracji... więc, mimo jak najlepszych chęci, biedak musiał ostatecznie swoje menu właśnie trochę "sprofanować" (podobnie rzecz ma się z kuchnią chińską - choć to też uogólnienie - to, co jadamy w Europie, to zdecydowanie wersja "eksportowa", o czym swego czasu miałam okazję się przekonać.<br />Ja też kuchnię meksykańską uwielbiam, i to o każdej porze roku:) Ale tę akurat zupę (i dania z fasolą w ogóle) jadam raczej zimą, latem trochę to dla mnie za ciężkie - za to ostre jedzenie mogłabym wcinać na okrągło niezależnie od temperatury - w końcu nie tylko Meksykanie w Meksyku, ale i mieszkańcy Indii świetnie kojarzą gorący klimat z pikanterią:)delikatessenhttps://www.blogger.com/profile/17715410855271821952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-27921618043353071122011-02-03T18:00:55.546+01:002011-02-03T18:00:55.546+01:00Często jadam potrawy tex-mwx,chociaż Meksykanie pr...Często jadam potrawy tex-mwx,chociaż Meksykanie protestują i głośno mówią,że taka kuchnia nie istneije.Zgadzam się po części,bo nie chciałabym,żeby z czegoś mi drogiego zrobiono nie wiadomo co.<br />Ale...Trudno w naszych warunkach kupić np. kilkanaście odmian papryk meksykańskich, które są niezbędne do przygotowania pewnego sosu.Jest wyjście- robić to,co można dostać i nie profanować wspaniałej meksykańskiej kuchni.<br /><br /> Twoja zupa bardzo by mi smakowała. Wygląda przepysznie! Jadam potrawy z tego regionu nie tylko zimą.Jak wiadomo w Meksyku jest ciągle ciepło i właśnie takie ostrości się tam podaje przy pełnym słońcu.Amberhttps://www.blogger.com/profile/08879281466260575379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7143263161802655179.post-7316600074399516672011-02-03T15:10:27.549+01:002011-02-03T15:10:27.549+01:00ale fantastyczna zupka. nawet nie wiesz jak lubię ...ale fantastyczna zupka. nawet nie wiesz jak lubię takie smaki i klimaty kulinarne! mój Połówek zjadłby cały gar znając jego;)Panna Malwinnahttps://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.com